De glazen bol: aardverschuiving in Zwolse raad

Het moet raar lopen wil er in Zwolle weer een college komen met ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD. De kans dat dit na de verkiezingen vandaag wederom de vier grootste partijen van de stad worden is vrijwel nihil. Nee, 2018 is volgens ons het jaar van GroenLinks en Swollwacht.

Wekenlang voerden de acht partijen in Zwolle campagne alsof hun politieke leven er vanaf hing. En voor een deel klopt dat ook wel. Denk aan de PvdA die landelijk is gedecimeerd en mogelijk voor het eerst in de geschiedenis niet deel zal nemen aan een college in Zwolle. Of aan de ChristenUnie die er heel wat voor over heeft om de grootste te blijven (koopzondag!) en wederom twee wethouders te mogen leveren. Maar of dat gaat lukken is maar helemaal de vraag. We analyseren de kansen en doen een prognose van de verkiezingsuitslag.

ChristenUnie levert in bij CDA

cuopstraat

Als er een partij is die de afgelopen weken keihard zichtbaar was in Zwolle dan was het de ChristenUnie wel. De geoliede campagnemachine was net als vier jaar geleden op volle stoom. Denk aan de koek en zopie keet bij de IJssel toen daar geschaatst kon worden, aan de omcake die een staartje kreeg dankzij de slechtste sloganverkiezing of anders aan de bierbrouwende vaders. Je moet er maar opkomen. Maar uiteindelijk is het effect van een campagne maar beperkt. Belangrijke vraag voor de ChristenUnie is: hoe doet het CDA het dit keer.

Na de afstraffing vier jaar geleden, mede veroorzaakt doordat het CDA landelijk meeregeerde met het impopulaire gedoogkabinet met de PVV, is de verwachting dat zij in 2018 weer iets terugpakken van hun verlies (ze zakten van 6 naar 3 zetels). De kiezers die in 2014 nog schuilden bij de ChristenUnie voelen zich weer senang bij de partij die ze jaren trouw waren. En wellicht dat de opstelling van de ChristenUnie ten aanzien van de zondagsrust ze net dat extra zetje geeft. Ook het feit dat de ChristenUnie tussentijds een wethouder opofferde vanwege de windmolendiscussie is wellicht nog niet door iedereen vergeten. Desondanks heeft de ChristenUnie het niet slecht gedaan de afgelopen jaren en was de partij overal aanwezig in Zwolle. Als grootste fractie wisten ze – na een wat moeizame start – toch als beste van de vier collegepartijen hun stempel op de stad te drukken. Wij verwachten dat de ChristenUnie terugzakt naar 6 of 7 zetels en dat het CDA er vier of vijf krijgt.

Zware avond PvdA ondanks geheime wapen

pvdarozen

Voor de PvdA in Zwolle wordt het een zware avond. De tijd dat ze het voor het zeggen had in de stad is echt voorbij en het zou zo maar de eerste keer kunnen zijn dat de PvdA in de hoofdstad van Overijssel niet meeregeert. Een mokerslag voor de partij die nota bene in Zwolle zijn oorsprong kent. Nog los van de landelijke misère waar de sociaaldemocraten mee te maken hebben, speelt lokaal mee dat de populaire wethouder Nelleke Vedelaar naar Den Haag is vertrokken om partijvoorzitter te worden. Aan Eefke Meijerink de moeilijke taak om in de voetsporen te treden. In een paar maanden is het echter een hels karwei om een even groot netwerk als Vedelaar op te bouwen. En waar was de Zwolse partijprominent trouwens de afgelopen weken? Waarom hebben we haar nauwelijks gezien en gehoord in Zwolle? Een gemiste kans. We voorspellen dat de PvdA blijft steken op een magere 3 zetels ware het niet dat de partij nog een geheim wapen op zak heeft. Cemal Yildirim zat jarenlang voor Swollwacht in de raad totdat hij vanwege een ongelukkige post op Facebook (Turkije moest Nederland een lesje leren) bij de lokale partij vertrok. Hij is inmiddels lid van de PvdA en dat betekent dat zijn trouwe achterban hem zal volgen. Het Yildirim-effect is standaard goed voor 1 zetel. En daarmee komt de PvdA volgens ons uit op 4 stoeltjes.

Kan GroenLinks verrassend de grootste worden?

gljesseklaverzwolle

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Voor GroenLinks zit het dit jaar eindelijk mee. Na de historische winst tijdens de Tweede Kamerverkiezing, kan het nu niet anders dan dat ‘groentje’ Sylvana Rikkert aan de onderhandelingstafel mag plaatsnemen als er een coalitie gesmeed moet worden. En wie weet, misschien wordt GroenLinks zelfs wel de grootste in Zwolle. Belachelijke gedachte? Misschien. Maar bij een lage opkomst kunnen de verschillen best groot worden. Stel dat het opkomstpercentage 55 is, dan zou dat betekenen dat er ongeveer 1400 stemmen nodig zijn voor een zetel. En dan zijn 9800 stemmen goed voor 7 zetels. Vorig jaar stemden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zo’n 9400 Zwollenaren op GroenLinks. Daar zaten ook voormalig PvdA en SP stemmers bij. En lokaal gezien zouden ze zelfs nog een kleine bonus kunnen verdienen vanwege hun standpunt rond de uitbreiding van vliegveld Lelystad en de windmolendiscussie. Wij verwachten een monsterwinst voor GroenLinks en zetten in op 6 of zelfs 7 zetels.

Swollwacht moet Haagse onvrede zien te verzilveren

poster_swollwacht_slogan

Swollwacht zit al weken in de handen te wrijven wanneer een kopstuk van een landelijke partij zich weer in de nesten werkt. Het geduld met Den Haag is voor een groeiende groep mensen op en dan is er in Zwolle maar een alternatief, namelijk Swollwacht. De lokale partij laat dat ook aan vriend en vijand weten. We geven ze geen ongelijk. Maar tegelijkertijd blijft het spannend of de kiezer voorman William Dogger wel gaat belonen voor zijn optimisme.

Vier jaar geleden stemde landelijk gezien gemiddeld 27,8 procent van de kiezers op een lokale partij. Swollwacht kwam niet verder dan 7,2 procent. En zelfs als er dit jaar dan toch een dikke overwinning in zit voor Dogger en zijn club, is het maar de vraag of hij welkom is in de coalitie. Met ‘geen windmolens’ als breekpunt en zijn harde debatstijl is hij niet bij iedereen even geliefd. We verwachten desondanks een historische winst en 6 zetels voor Swollwacht.

Trekt Zwolse PVV-stemmer naar VVD of Swollwacht?

vvd

De VVD zou op basis van de peilingen en de landelijke teneur ook zo maar de grootste van Zwolle kunnen worden. Met een jonge lijsttrekker Thom van Campen en verkiezingsitems zoals ‘meer controle op 30 kilometer wegen’ en ‘maatregelen tegen onveiligheid rond de Milligerplas’ blijft de VVD dicht bij zichzelf. Maar is Zwolle wel een VVD stad? En op wie gaat de PVV-stemmer uit Zwolle lokaal zijn stem uitbrengen? VVD of Swollwacht? Of blijft hij thuis? We denken dat de VVD wederom met zes zetels de raad in mag.

D66 moet hopen op bonus voor koopzondagstandpunt

IMG_2885

D66 heeft de afgelopen vier jaar aan de macht geroken en wil nu het liefst doorstomen. Maar landelijk worstelt de partij met kabinetsdeelname en partijleider Pechtold wint deze dagen ook niet bepaald de populariteitsprijs. In Zwolle bleef de partij de afgelopen jaren wat kleurloos. Welke echte D66 issues hebben ze nu echt binnengehaald? Op cultuurgebied moest er bijna alleen maar worden ingeleverd. Wellicht dat de strijd om de koopzondag de democraten nog iets oplevert. Want opnieuw vier jaar in een college zitten en geen verruiming van de openingstijden op zondag voor elkaar krijgen, dat zou de partij volstrekt ongeloofwaardig maken. We rekenen op 4 of 5 zetels voor D66.

Ook geen gezellige avond voor de SP

spopstraat

De SP gaat volgens ons ook geen gezellige avond beleven in het Stadskantoor. Waar het GroenLinks voor de wind gaat, worstelt de SP vooral met zichzelf. Gerommel binnen de partij, de slechte uitslag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, het vertrek van Roemer. Allemaal geen optimale condities voor winst. Ook in Zwolle is het onrustig. Lijsttrekker Brammert Geerling heeft hard moeten werken aan enige naamsbekendheid in de stad nadat hij het roer overnam van de populaire Frank Futselaar. Ook is het de vraag of de achterban van de socialisten vindt dat er voldoende actie wordt gevoerd. De armoede onder Zwollenaren loopt op, net als de wachtlijst voor sociale huurwoningen.We hadden eerlijk gezegd, los van de actie voor buschauffeurs en NS personeel, wel wat meer vuurwerk verwacht van de SP in Zwolle. En de potentiële SP-stemmer wellicht ook. We vrezen dat de Socialisten flink moeten inleveren en terugvallen naar 2 of 3 zetels.

Uiteraard zijn dit maar bespiegelingen. Heb je zelf een betere theorie, laat het weten. En wil je zelf invloed hebben op de uitslag, stem dan vooral!

Lees ook:
Stem op de leukste campagnefilmpjes van Zwolle
Kieswijzer maakt een ding duidelijk: er valt weinig te kiezen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s