5 uitstekende redenen waarom je vandaag NIET moet stemmen

Je kunt er bijna niet omheen, vandaag zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. En overal waar je gaat, komt je mensen tegen die je vertellen dat je vooral moet gaan stemmen. Maar wat nou als je daar helemaal geen zin in hebt? Hier volgen vijf legitieme redenen om geen gebruik van je stemrecht te maken.

1. Je stemt niet omdat je het simpelweg te moeilijk vindt

We zijn niet allemaal raketgeleerden natuurlijk. Het laten gelden van je stem is een proces dat over vele schijven loopt. Je moet je stempas uit de enveloppe halen, je legitimatiebewijs ergens uit de rommella zien te vissen en vervolgens ook nog een stembureau zien te vinden. Laat staan een keuze maken uit die waslijst aan moeilijke namen. Nee, de democratie is leuk bedacht, maar veel te ingewikkeld voor gewone mensen zoals jij. Je blijft dan ook liever thuis. De cijfertjes op de afstandsbediening zijn ten minste in gewoon Nederlands.

2. Het maakt niet uit wat je stemt, ze doen toch waar ze zelf zin in hebben

Zo is dat. Die volgevreten politici zitten er niet voor jou, maar voor zichzelf. Anders had je nu allang een stoplichtvrije route naar je werk gehad en hoefde je niet zelf naar het Stadskantoor om je brommerrijbewijs op te halen, maar kwamen ze die netjes naar je huis brengen. Tijdens de verkiezingen beloven ze van alles, maar als ze eenmaal in hun warme gemeenteraadsstoeltjes zitten is het enige waar ze zich echt boos over maken of er wel of geen kroket op het menu staat. Het eerste gemeenteraadslid dat zich inzet voor goedkopere Netflix moet jij nog tegenkomen.

3. Je kent niemand van de mensen die verkiesbaar zijn

Ze kunnen nog zo lief lachen, maar echt kennen doe je ze niet he? Wie zegt jou dat ze je tijdens de campagne niet alleen aardig vinden vanwege je stemrecht? Na de verkiezingen zien ze je toch niet meer staan. Bel je je volksvertegenwoordiger iedere maandagavond om te vragen hoe het gaat en of hij nog een keer een biertje komt drinken, dan is hij altijd maar druk, druk, druk. Eigenlijk heb je meer aan een goudvis in huis dan aan een raadslid.

4. Je hebt het gewoon veel te druk om te stemmen

De moderne mens heeft toch helemaal geen tijd om te stemmen? Je moet naar aquagym, kinderen naar school, fietsband plakken, boodschappen doen, met de buurvrouw kletsen (de andere buurvrouw heeft een nieuwe vriend, vandaar), de was ophangen, werken, kinderen weer ophalen, koken, televisie kijken, de hond uitlaten en weer televisie kijken. Zelfs al zou je kunnen stemmen op de school van je kinderen of bij het wijkcentrum waar je de hond uitlaat, dan nog… Er is al zo weinig tijd om op de bank uit te rusten van een zware dag. De democratie is gewoon te vermoeiend.

5. Je hebt geen idee op wie je moet stemmen, dus dan maar niet

Ze hebben allemaal prachtige namen, maar er is niet een partij in Zwolle die je aanspreekt. En bovendien, het gaat ook zonder jouw stem allemaal wel door. En wie weet heb je geluk en wordt dit wel het jaar dat ze eindelijk die prullenbak tegenover het huis gaan legen. Zou fijn zijn. Of de loszittende straatstenen weer vastzetten, zodat je kind niet elke keer met z’n koppie op de stoep stuitert. Of dat ze eens iets aan de hondenpoep op het voetbalveldje doen. Of aan die vervelende hangjongeren bij het winkelcentrum. Misschien kunnen ze er voor zorgen dat die eens aan het werk gaan. Of lid worden van een sportclub. En nu we het er toch over hebben, wanneer knappen ze het wijkcentrum eens op? Hoe dan ook, stemmen heeft geen enkele zin.

Wil je ondanks alle goede redenen toch van je stemrecht gebruik maken, zoek dan hier het stemlokaal bij jou in de buurt.

Lees ook:
Stem op de leukste campagnefilmpjes van Zwolle
Wie is het meest effectief in de Zwolse gemeenteraad?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s