Wie wordt de Zwolse mastodont van 2018?

Ze behoorden tot het interieur van de Zwolse raadzaal, maar moeten hun maandagavonden voortaan vullen met kruiswoordpuzzels, borduurwerkjes of Voetbal Inside. De mannen en vrouwen die zich jarenlang inzetten voor de gemeenschap verdienen eigenlijk allemaal een standbeeld, maar omdat daar geen gemeentelijk potje voor is, eert Zwolitico ze met de verkiezing ‘Zwolse Mastodont van 2018’. Stemmen maar!

Alleen raadsleden die minimaal twee termijnen (8 jaar) als raadslid meedraaiden zijn geselecteerd. In de praktijk blijkt dat om zes Zwollenaren te gaan, waarvan vijf zelfs twaalf jaar of langer in de raad zaten. Voor hen ligt er naast een nominatie voor deze prestigieuze verkiezing ook een Koninklijke onderscheiding in het verschiet. Het is gebruikelijk dat ieder raadslid dat minimaal 12 jaar in de gemeenteraad zat een lintje krijgt.

De kandidaten:

Frankwin Mussche, PvdA:

frankwinFrankwin kwam in 2006 voor de PvdA in de gemeenteraad en heeft zich sindsdien ingezet op tal van gebieden. Maar zijn voorliefde gaat toch vooral uit naar sport. Als fervent hardloper zat hij onder meer in de organisatie van de AsRENdorp, de 10 Mijl van Zwolle Zuid en is hij lid van de Unieraad van de Nederlandse AtletiekUnie. Verder was Frankwin een van de initiatiefnemers die de Vuelta naar Zwolle wilde halen en maakte hij zich hard voor de aanleg van een heuse berg binnen de gemeentegrenzen. Beide projecten bleken net niet haalbaar.

Aly van der Vegte, VVD:

AlievandervegteDeze ras-onderneemster rijdt het liefst in haar grote auto door de binnenstad van Zwolle en heeft de carnavalskrakers dan op standje ‘oordop’. Ze werd in 2006 raadslid voor de VVD in Zwolle nadat er een opvang voor dak- en thuislozen bij haar in de buurt dreigde te komen. Ontdaan over de slechte communicatie met de buurt besloot ze er in de politieke arena zelf wat aan te doen. In 2011 volgt ze Rene de Heer op als fractievoorzitter. Augustus 2016 gaf ze het stokje over aan Thom van Campen.

Gerrit van der Kooij, VVD:

gerritvdkooyWellicht een van de meest bekende en meest uitgesproken raadsleden van Zwolle. De journalist, voormalig presentator van Tros Kamerbreed, is geen vreemde in de Zwolse horeca en kent de stad van haver tot gort. Onder het pseudoniem ‘Papje’ schrijft hij al jaren columns in het weekblad en als carnaval en een raadsvergadering op een dag vallen, dan komt Van der Kooij zonder gêne in vol kostuum de lokale democratie uitoefenen.

Hij is sinds 2006 raadslid voor de VVD in Zwolle.

Martijn van der Veen, CDA:

martijnvanderveen2Al jaren het gezicht van het CDA en dat zal de afgelopen jaren niet altijd even gemakkelijk zijn geweest. Maar met zijn droge humor en innemend karakter wist hij toch vaak collega raadsleden aan zijn kant te krijgen. En als het over cijfertjes ging, dan was Martijn bij tijd en wijle zelfs onnavolgbaar. Als accountant had hij zijn zaakjes wat dat betreft ook altijd goed op orde. Naast cijfers hebben ook rugnummers een streepje voor bij Martijn. Als sportliefhebbers, en van PEC Zwolle in het bijzonder, is hij vaak langs de velden te vinden. Martijn kwam in 2003 in de raad als opvolger van Eddy van Hijum die Tweede Kamerlid werd. In 2009 werd Martijn fractievoorzitter. Hij volgde Alida Kastelein op.

Patrick Rijke, GroenLinks:

patrick rijkePatrick kwam in 2010 in de raad net nadat GroenLinks en De Groenen samensmolten tot GroenLinks Zwolle. Hij volgde na vier jaar Rana Berends op als lijsttrekker en fractievoorzitter van de partij en wist in de vier jaar dat de fractie door hem werd geleid het profiel van zijn partij te verscherpen. Met name op sociaal vlak was Patrick bevlogen en gepassioneerd. Zo ontstonden er vaak mooie debatten tussen hem en de coalitiepartijen. Van 2006 tot en met 2010 was Patrick ook actief als burgerraadslid. Wij vinden het jammer dat die jaren niet meetellen voor het krijgen van een lintje, want we hadden de overtuigd republikein graag een koninklijke onderscheiding zien weigeren.

Michiel van Harten, GroenLinks

michielvanhartenMichiel is de langstzittende afzwaaier in deze competitie. Hij is al sinds 2002 (16 jaar) raadslid. Eerst voor GroenLinks/De Groenen en vanaf 2010 voor GroenLinks. De zachtaardige politicus, meestal met canvas tasje over de schouder, was twee jaar fractievoorzitter toen zijn partij in het college mocht plaatsnemen, maar deed zijn werk voornamelijk als raadslid. Van Harten was het groene geweten van de fractie en was daarom met de meer sociaal ingestoken Rijke een prima tandem. Tijdens de verkiezingen van 2014 was hij bovendien de wethouderskandidaat voor zijn partij. Maar vanwege de verkiezingsuitslag nam GroenLinks nooit serieus deel aan de coalitieonderhandelingen. Wellicht dat hij na 21 maart een nieuwe kans krijgt.

[democracy id=”5″]

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s