Verkiezingsbeloftes: stadsdistributie

Een terugkerend item tijdens verkiezingen is stadsdistributie. Bij veel partijen staat het duurzaam bevoorraden van winkels in het centrum hoog op de verlanglijst. We verklappen alvast de uitkomst van deze aflevering van ‘verkiezingsbeloftes’: Het waren vier lastige jaren voor de liefhebbers van stadsdistributie.

En dat is best jammer, want in veel andere steden zijn ze er al een flink stuk mee onderweg. Deze passage haalde vier jaar geleden in Zwolle het collegeakkoord:

Stadsdistributie kan op veel manieren worden
vormgegeven. We benutten daarvoor expertise uit de stad
en het land. We kijken of ervaringen met slimme en duurzame
manieren van stadsdistributie toepasbaar zijn in Zwolle.

Niet heel concreet dus. Met termen als “we kijken” en “op vele manieren vormgeven” kun je natuurlijk alle kanten op. Maar de ambitie spreekt er wel uit. Dus dan mag je verwachten dat er dan na 4 jaar ‘praten’, ‘kijken’, ‘expertise benutten’ en zelfs een ingediende motie toch tekenen van stadsdistributie in Zwolle zijn waar te nemen. En dat is ook zo!

Tijdens de allerlaatste raadsvergadering voor de verkiezingen, namelijk die van aanstaande maandag, komt het college met een stand van zaken waarin raadsleden een helder overzicht krijgen van wat er allemaal op het gebied van stadsdistributie wordt gedaan en in gang is gezet. En dat is precies waar de raad om had gevraagd in de motie van november 2016, namelijk een stand van zaken én minimaal één pilot die deze collegeperiode nog gestart moet zijn.

En dat streven is gelukt, zo blijkt. Want sinds 6 december 2017, ruim een jaar na de motie en zo’n drie maanden voor het einde van de collegeperiode, loopt er daadwerkelijk een pilot, namelijk ‘het beschikbaar stellen van elektrische vrachtfietsen aan binnenstadsondernemers in Zwolle’. Een pakkende titel voor een ambitieus idee waarbij binnenstadondernemers duizend euro subsidie kunnen krijgen als ze een elektrische bakfiets aanschaffen. De fiets moet er toe leiden dat ze hun bestelbusje op Marktplaats zetten.

Vrijblijvend is het niet, want je moet hard kunnen maken dat er daadwerkelijk autoritjes vervallen, omdat de bakfiets het werk overneemt. Wie niet van pure enthousiasme meteen de portemonnee trekt, mag het voertuig ook eerst een weekje testen. Heel origineel is de proef overigens niet, want subsidie voor mkb’ers die een e-bakfiets aanschaffen was er een poosje geleden ook al.

Het resultaat van de beloofde pilot? Tussen 6 december 2017 en 1 februari 2018 hebben 8 van de 621 binnenstadondernemers een aanvraag gedaan voor een testweek met de bakfiets, 4 bedrijven zijn ook daadwerkelijk een week met de tweewieler op pad geweest en er is 1 bakfiets verkocht of geleased. Kortom, in vier jaar tijd is het enige concrete wapenfeit 1 verkochte elektrische bakfiets.

Er zitten nog wel een heus actieplan en drie pilots in de pijplijn: ‘Stop en drop’ plaatsen in de binnenstad, ‘Multifunctionele city-hubs’ en een overslagpunt aan de stadsrand. Wellicht dat het ontbreken van zo’n overslagpunt, city hub of ‘stop en drop’ plaats iets te maken heeft met het toch ietwat tegenvallend aantal verkochte elektrische bakfietsen. Maar dat is slechts speculatie.

Het cijfer voor het nakomen van de verkiezingsbelofte ‘stadslogistiek’:

4

One comment

  1. Ik weet niet of het hieronder valt, maar ik zie wél steeds vaker distributie bakfietsen in de stad. Een loodgieter die met de bakfiets is ipv een witte auto, de DHL driewielers – ligfietsen met bak er achter en natuurlijk alle maaltijdbezorgers niet te vergeten. De bezorgbrommer lijkt steeds vaker ingeruild voor een bakkersfiets. Ik word er in ieder geval erg vrolijk van als ik het zie.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s