Ouderenzorg: meer aandacht voor zelfstandig wonen en extramurale zorg

Vier jaar ouderenbeleid, zorg en welzijn. Ze zijn omgevlogen doordat het ene na het andere bericht elkaar opvolgden en dat waren geen leuke berichten. De ene na de andere bezuiniging werd vanuit Den Haag opgelegd aan gemeentes. Hoe ga je daar mee om?

Goede mensen in de zorg namen zelf al ontslag

In de eerste plaats hebben heel veel goede mensen in de zorg zelf al ontslag genomen omdat ze bang waren. ZZP’ers zijn het geworden die nu hun diensten particulier aanbieden. Dit is echter lang niet voor iedereen weggelegd. In Zwolle hebben we geluk dat burgerinitiatieven het laatste jaar veelal werden gesteund door het college, maar dan praat ik wel over vrijwilligers, wat dan weer niet altijd in dank werd aangenomen door de beroepsgroep. Maar als deze vrijwilligers niet waren ingesprongen was er nog veel meer verdwenen.

Er zijn 19.000 stemmen van 65-plussers te verdelen

Nu de economie weer aantrekt is er gelukkig weer geld voor de zorg, maar het welzijn is een zorgenkindje. Bijvoorbeeld met 8 personen in een busje is zorg en wordt betaald, maar ga je nu met 40 mensen in een bus is het welzijn en krijg je geen cent. Partijen als de PvdA (komt hoofdzakelijk door voormalig zorgwethouder Nelleke Vedelaar en nu Eefke Meijerink) en ChristenUnie (door raadslid Wietse de Boer) hebben steeds oog gehad voor de ouderen en de moeilijkheden die in vooral de extramurale locaties waren en nog zijn. Andere partijen gingen zich pas roeren in verkiezingstijd, immers er zijn 19.000 stemmen van 65 plussers te verdelen.

Mensen die in de zorg werkten terug laten komen

Wel heb ik goede hoop op het huidige CDA met name oud burgemeester van Dalfsen Leo Elfers, omdat hij een prachtig initiatief heeft voor ouderen. (lees partijprogramma CDA) Mensen die in de zorg gewerkt hebben willen ze nu terug laten komen dat wordt een heel karwei. Steeds meer wordt er een beroep gedaan op mantelzorg en vrijwilliger maar die worden steeds ouder omdat ze langer moeten doorwerken.

Mensen met lager inkomen krijgen minder welzijn

Waar ik mij tenslotte het meest aan erger is dat er mensen vanwege hun te lage inkomen niet naar een extramurale instelling kunnen verhuizen. Hierdoor krijgen ze minder welzijn en hebben straks meer zorg nodig. De beloftes van de Zwolse politieke partijen zijn de afgelopen 4 jaar door toedoen van Den Haag grotendeels getorpedeerd, maar ik hoop van harte dat de komende 4 jaar ze meer aandacht zullen besteden aan de mensen die alleen wonen en de extramurale zorg.

wichertWichert aan het rot is gepensioneerd marktkoopman en zet zich tegenwoordig in voor ouderen. Hij doet onder meer vrijwilligerswerk bij Driezorg en maakt zich hard voor het welzijn van senioren. Wichert was eerder ook raadslid voor Swollwacht.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s