Kieswijzer maakt een ding duidelijk: er valt weinig te kiezen

Het is vaak de redder in nood van veel zwevende kiezers: de kieswijzer. Het instrument belooft namelijk uit te komen bij de partij die het meest bij je past, maar er is meer te ontdekken. Zwolitico analyseerde de Zwolse Kieswijzer van de regionale kranten en komt in deze eerste van twee afleveringen tot de conclusie: er valt weinig te kiezen.

Bijna de helft van de stellingen krijgt een grote meerderheid

Wat namelijk als eerste opvalt aan de Zwolse Kieswijzer van de Persgroep (zeven regionale kranten, het AD en het Parool) is dat de acht partijen die in Zwolle aan de verkiezingen deelnemen het over veel van de gekozen onderwerpen eens zijn. Op dertien van de 28 stellingen (bijna de helft) stemde een overgrote meerderheid voor of tegen. In die gevallen kun je er dus vanuit gaan dat een onderwerp zeker wel of zeker niet door de raad komt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen – dat zagen we de afgelopen vier jaar wel met de koopzondagen – maar het ligt voor de hand dat het voor een groot deel van de gekozen items geen enkele verschil maakt op welke partij je stemt. Er is immers al consensus.

Alleen ChristenUnie en SP tegen meer koopzondagen in Zwolle

En waar zijn de partijen het dan zo over eens? We beginnen met de open deur: de koopzondag. Alleen ChristenUnie en SP zijn tegen een uitbreiding van de huidige 15 koopzondagen per jaar. Maar omdat de SP er met geen woord over rept in zijn verkiezingsprogramma, verwachten we dat dit voor de socialisten geen dealbreker is. Dat is anders voor de ChristenUnie. Kortom, alleen als die partij de meeste zetels wint tijdens de verkiezingen is er een kansje dat het aantal koopzondagen niet uitbreidt. Maar goed, dat wisten we al.

Onvoldoende bijval voor subsidiebedrag op concertkaartje

Verder hoeven we er niet op te rekenen dat het subsidiebedrag voor theaters, bioscopen en poppodia op het entreekaartje komt te staan. Het VVD-idee krijgt alleen bijval van de ChristenUnie, want die laatste partij vindt dat “door de bijdrage van de gemeente te vermelden inzichtelijk is dat de gemeente kunst en cultuur bereikbaar maakt voor een brede doelgroep”.

Geen reclamemasten hoger dan 30 meter? Allang geregeld!

advertentiemast

Ook komen er geen extra reclamemasten van 30 meter of hoger in de stad (alleen VVD is voor). Een aardige stelling, omdat dit de afgelopen jaren zeker voor politiek vuurwerk heeft gezorgd. Maar het wordt opeens een stuk minder spannend als je weet dat dit eind vorig jaar al door de raad is geregeld. Aardig detail daarbij, de VVD stemde toen nog voor het amendement waarin werd geregeld dat nieuwe masten niet hoger dan 30 meter mogen zijn, maar is volgens de kieswijzer nu oneens met de stelling ‘Zwolle moet geen nieuwe reclamemasten van 30 meter of hoger toestaan’.

Niet blowen in de speeltuin. Wie kan daar nou tegen zijn?

blowverbod

Leuk voor Blauwvingers met groene vingertoppen: braakliggend bouwgrond wordt beschikbaar gesteld voor stadslandbouw (alleen Swollwacht is tegen en D66 is neutraal). Dat idee kon vier jaar geleden ook al rekenen op veel steun tijdens de campagne, maar er gebeurde na de verkiezingen vrij weinig mee. Ook bijzonder: de meerderheid van de deelnemende partijen is voor een blowverbod in Zwolse speeltuinen. Ook al is het volstrekt onduidelijk hoe een dergelijk verbod gehandhaafd moet worden. De VVD is als enige tegen. Niet omdat ze juist willen blowen in de speeltuin, maar ze zeggen: “als er overlast is vanwege wiet roken in speeltuinen grijpt de politie gewoon al in.”

Ook huisvesting voor de voedselbank is al voor elkaar

voedselbank2

Verder zullen we moeten blijven betalen voor parkeren op zondag in de binnenstad en de voedselbank krijgt een door de gemeente betaald onderkomen. Een heel erg mooi idee natuurlijk. Zo mooi zelfs dat ook dit vorig jaar al is geregeld. Tot 2020 heeft de gemeente 60.000 euro beschikbaar gesteld voor de huisvesting van deze geweldige voorziening. En er wordt, dankzij een vorig jaar aangenomen motie, ook al aan een plan gewerkt die de steun structureel moet maken. Dan is het natuurlijk niet heel moeilijk om het er mee eens te zijn…

Eerst bezuinigen en nu meer geld voor huishoudelijke hulp

huishoudelijke hulp

En dan komt er ook nog meer geld voor huishoudelijke hulp voor ouderen. Zes van de acht partijen, waaronder PvdA en ChristenUnie, vinden dat er voor die voorzienig extra financiële middelen vrijgemaakt moeten worden. En dat is toch bijzonder, omdat er de afgelopen vier jaar fors op bezuinigd is door het college met daarin inderdaad: ChristenUnie en PvdA. De andere coalitiepartij VVD blijft tegen en D66 is neutraal.

PvdA is veruit het neutraalst van alle partijen

Over neutraal gesproken, opvallend is ook het aantal keren dat de PvdA een stelling met neutraal beantwoordt. Op 8 van de 28 stellingen (twee keer zo veel als de nummers twee ChristenUnie, D66 en Swollwacht) gaf de partij aan noch voor noch tegen te zijn. Terwijl er in de toelichting soms toch best duidelijk stelling wordt genomen. Wie vaak neutraal invult komt daardoor al snel bij de PvdA uit. Toeval of tactiek?

Is er wel voldoende te kiezen op 21 maart?

Kortom, de kieswijzer geeft een aardig beeld van waar de verschillen en de overeenkomsten liggen voor de komende vier jaar. Zoals we kunnen concluderen zijn de partijen het al behoorlijk eens met elkaar. Je kunt je zelfs afvragen of er wel voldoende is te kiezen op 21 maart als er nu al op zo veel vlakken consensus is.

In het volgende deel kijken we daarom naar de stellingen waar juist de verschillen tussen de partijen wel erg groot zijn. Over welke onderwerpen zullen de fracties elkaar na 21 maart in de haren vliegen?

Lees ook:
Historisch laag aantal deelnemers Zwolse verkiezingen
Jawel!! Nieuwe standpunten in de Grote Zwolse Standpunten Quiz!

2 comments

  1. Hoe staat dit in relatie tot je eerdere conclusie over ontbreken nieuwe partijen?

    Het verschil in de volksvertegenwoordiging zal dus meer gemaakt gaan worden door personen dan door partijen in zgr.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s