Wat Zwolse raadsleden van Star Wars kunnen leren

Het is voor een raadslid alles behalve een makkie, dat volksvertegenwoordigen. En dan is alle hulp natuurlijk meer dan welkom. We vonden speciaal voor de mannen en vrouwen die nu in de gemeenteraad zitten en de club die de kar na 21 maart gaat trekken vijf belangrijke lessen uit Star Wars. 

  • 1. Use the Force

yoda1Het lijkt soms alsof je als lokaal politicus kan praten als Brugman, maar dat er niemand is die wil luisteren (toch SP Zwolle?). Mobiliseer daarom de achterban. Een raadslid in Zwolle vertegenwoordigt ongeveer 1450 kiesgerechtigden, dus gebruik die mensen om te helpen met het uitdragen van je standpunt.

Laat je verder niet op de kast jagen door de grotere partijen in de coalitie. Er komen altijd weer verkiezingen aan en dan kunnen de rollen zo maar omgedraaid zijn.

 

“Never judge a person, based on their size. ‘Cause the next time you do, that guy could be Yoda.” – Yoda de machtigste Jedi Master.

  • 2. De ‘werkelijkheid’ is voor elke persoon anders. Iedereen kan dus gelijk hebben.

obi wan kenobi1Dit zou wel eens een moeilijke kunnen zijn voor een deel van de Zwolse raadsleden, want vooral in campagnetijd profileren de kandidaten zich graag met hun eigen gelijk. Maar bedenk: je leeft gemakkelijker als je beseft dat iedereen gelijk heeft (aan de hand van zijn / haar perceptie).

 

“Many of the truths that we cling to depend on our point of view.” – Obi-Wan Kenobi.

“What if the democracy we thought we were serving no longer exists, and the Republic has become the very evil we’ve been fighting to destroy?” – Padme Amidala.

 

  • 3. Angst en boosheid leiden altijd naar de dark side.

yoda2En zo is het natuurlijk maar net. Je kunt wel boos worden, omdat er weer een motie over armoedebestrijding of koopzondagen is afgeschoten door de coalitie maar wat schiet je er mee op? Of zoals de wijze Yoda het zegt:

“Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.” – Yoda

 

  • 4. Er is geen ‘proberen’ of ‘zouden doen’. Doe het meteen goed.

De afgelopen vier jaar zijn we als Zwollenaren weer overspoeld met pilots, proeftuinen en -ballonnetjes. De een succesvoller dan de ander, maar in een universum hier ver, ver vandaan zijn ze geen fan van al die probeersels. Daar geldt een andere regel:

“No! Try not! Do or do not… there is not try.” – Yoda

 

  • 5. Laat de Wookiee winnen

c3po1Beslissingen nemen is voor sommigen moeilijk. Ze worden regelmatig op onderbuikgevoel, en emotioneel genomen. Dus wellicht kunnen we het een en ander leren van C3PO. Hij zei namelijk:

“I suggest a new strategy, Artoo: let the Wookie win.” –  C3PO

Hij zegt dit aan boord van de Millenium Falcon, als R2D2 een gefrustreerde Chewbacca verslaat. Om te voorkomen dat Chewie echt boos wordt stelt C3PO voor om Chewbacca dan maar te laten winnen. Wellicht een strategie die volledig tegen het gevoel in gaat, maar die op rationeel gebied de beste oplossing is. Welk raadslid maakt C3PO-beslissingen?

Ook is het soms goed om te verliezen. Soms moet je immers falen om echt beter te worden. Soms win je, soms leer je.

“Strike me down and I will become more powerful than you can possibly imagine.” -Obi-Wan Kenobi

 

Dit artikel is gebaseerd op het artikel 5 belangrijke lessen van Star Wars (voor een volksvertegenwoordiger) van de website Toponderzoek.

Lees ook:
Welk raadslid moet je zeker volgen op Twitter?
Verkiezingsbeloftes: sociale huur

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s