Historisch laag aantal deelnemers Zwolse verkiezingen

Deze verkiezingen doen er slechts acht politieke partijen mee in Zwolle. Het is voor het eerst in meer dan vijftig jaar dat de kiesgerechtigde Zwollenaar tijdens raadsverkiezingen de keuze heeft uit zo weinig aanbod. De laatste keer was in 1966 en toen behoorde Zwollerkerspel nog niet tot de gemeente.

Het bleef stil aan het gemeenteloket

Zoals we hier al eerder meldden hebben zich geen nieuwe partijen gemeld om mee te dingen naar een raadszetel op 21 maart. Die hadden nog tot dinsdag de tijd om alle papieren in te leveren, maar het bleef stil aan het gemeenteloket. De raadsgriffie heeft vrijdagmiddag officieel bekend gemaakt dat enkel de zittende partijen ChristenUnie, PvdA, VVD, D66, SP, CDA, GroenLinks en Swollwacht de strijd om de raadstoeltjes met elkaar aan gaan.

Minste aantal deelnemers sinds toevoeging Zwollerkerspel

Dat is het minste aantal deelnemende partijen sinds 1966 toen Zwollerkerspel nog geen onderdeel vormde van de gemeente Zwolle en er slechts zeven partijen op het stembiljet stonden. De PvdA was toen de grote winnaar, zoals in die tijd eigenlijk bij iedere raadsverkiezing het geval was en harkte maar liefst 34,3 procent van de stemmen binnen. Uiteraard waren er toen veel minder stemmen voor nodig dan nu, omdat er in 1966 slechts 36.217 stemgerechtigden waren. Met een opkomstpercentage van boven de 90 procent was er over animo weinig te klagen. De huidige burgemeester van Zwolle is al blij met een opkomst boven de 60 procent.

Nieuwkomers hadden zelden succes

Nadat Zwollerkerspel op 1 augustus 1967 bij Zwolle hoorde viel er ook meer te kiezen. Partijen met illustere namen zoals Binding Rechts, Solidara en Lijst Willem Lucht passeerden sindsdien de revue maar waren zelden succesvol. Ook tijdens de laatste editie in 2014 keerden Ouderen Politiek Actief (OPA), de Piratenpartij en Lijst Willem Lucht teleurgesteld terug van de verkiezingsavond in het gemeentehuis.

Jongste kandidaat is 18, oudste 79 jaar

De acht partijen die wel meedoen hebben in totaal 227 kandidaten naar voren geschoven, waarvan er 140 man zijn en 87 vrouw. De jongste is 18 jaar en doet mee namens GroenLinks, de oudste is 79 jaar en vaart onder de vlag van de PvdA. Ook de nummering van de kieslijsten is vrijdag bekend gemaakt Hieronder het overzicht.

Kandidaten per partij op lijstvolgorde

Lijstnummer partij mannen vrouwen totaal

  1. ChristenUnie 20 10 30
  2. Partij van de Arbeid 17 15 32
  3. VVD 20 10 30
  4. D66 17 9 26
  5. SP 18 12 30
  6. CDA 16 9 25
  7. GroenLinks 22 18 40
  8. Swollwacht 10 4 14

Lees ook:
Jawel!! Nieuwe standpunten in de Grote Zwolse Standpunten Quiz!
De Zwolitico politica-index: waar blijven de vrouwen?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s