Openbaar vervoer: Zwolle dieselt vrolijk door

Het begon met zes exemplaren op Schiermonnikoog, daarna volgden de bussen die op Schiphol passagiers van de gates naar het vliegtuig brengen, maar sinds vorig jaar gaat het echt hard: in Eindhoven rijden 43 elektrische bussen. In Venlo wordt de hele stadsdienst al met elektrische bussen uitgevoerd en vanaf april rijden er 100 elektrische bussen rond Amsterdam en Schiphol.

Vanaf 2025 elke nieuwe bus uitstootvrij

De vervoerders moeten ook wel, want ze hebben met de overheid afgesproken dat vanaf 2025 elke nieuwe bus uitstootvrij moet zijn. Veel vervoerders spelen daar nu al op in om voorbereid te zijn en straks – als ze eenmaal echt moeten – niet te veel kosten in een keer te hoeven maken. Kortom: de dieselbus wordt in rap tempo verleden tijd.

In Zwolle niet veel van te merken

Daar is in Zwolle nog niet heel veel van te merken. Hier wordt nog vrolijk doorgedieseld. Voor me ligt op dit moment een bak met data, zoals onderzoeksbureau CE Delft het zelf noemde, met milieucijfers op het gebied van verkeer en vervoer in 30 grote gemeenten in Nederland*. Op ov-gebied is Zwolle daarin maar een middenmoter. Er rijden hier welgeteld nul elektrische bussen. De dieselbussen zijn bovendien niet van het schoonste soort. Maar daar kan verandering in komen.

Openbaar vervoer wordt opnieuw aanbesteed

In de komende periode wordt het openbaar vervoer in Overijssel opnieuw aanbesteed. Vanaf 2020 rijdt de winnende vervoeder onder nieuwe voorwaarden ook de Zwolse stadsdienst. Dat is in eerste instantie een zaak van de provincie, maar de gemeente heeft daar wel degelijk invloed op. De gemeente kan zich bij de provincie sterk maken met een wensenlijstje. Bovendien gaat Zwolle over de infrastructuur, zoals bijvoorbeeld het nieuwe busstation dat nu gebouwd wordt.

Busstation voorbereid op elektrisch busvervoer

Daarin is Zwolle al gedeeltelijk op de goede weg: het busstation wordt al voorbereid op elektrisch busvervoer. Zonder al te veel moeite kunnen er bijvoorbeeld snellaadpalen voor bussen worden geïnstalleerd, die ervoor zorgen dat bussen binnen een paar minuten hun batterij weer vol genoeg hebben geladen om weer een rit te kunnen maken.

Het is een kwestie van doorpakken

Het is dus een kwestie van even doorpakken. Laat Zwolle met de eer strijken dat het de eerste top-20-gemeente in Nederland is die prat kan gaan op een volledig elektrische stadsdienst. In 2014 werd Zwolle Fietsstad en dat heeft ons bepaald geen windeieren gelegd. Datzelfde duurzame voorbeeld kan Zwolle ook op busgebied worden.

Laat nieuw college geld reserveren voor laadinfrastructuur voor bussen

Dien dat wensenlijstje in en laat direct zien dat het menens is door in het nieuwe collegeakkoord geld te reserveren voor laadinfrastructuur voor bussen. Dat levert niet alleen een imagoboost op, maar ook een verbetering in luchtkwaliteit en uitstoot van broeikasgassen. Bovendien zijn elektrische bussen veel aantrekkelijker, omdat ze stiller zijn en zowel voor chauffeurs als passagiers veel comfortabeler zijn. In de meeste steden waar al elektrische bussen rijden, wil niemand meer terug.

* Meer weten over het onderzoek over schone bussen? In maart besteedt OV-Magazine in een een speciaal themanummer en op OVMagazine.nl meer aandacht aan schoonbusvervoer.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s