Burgemeester Meijer: eerst verkiezingen daarna wellicht Eerste Kamer

In dit interview vertelt Henk Jan Meijer hoe hij tegen zijn laatste verkiezingen als burgemeester van Zwolle aankijkt én tilt hij vast een tipje van de sluier op over zijn eigen toekomst.

Hopen op een recordopkomst tijdens verkiezingen

hjmeijer
Burgemeester Henk Jan Meijer: “Het is net als een sportwedstrijd, daar weet je van te voren de uitslag ook niet van. Het is een spannende tijd en uiteindelijk een frisse herstart.”

Deze gemeenteraadsverkiezingen staat er weer heel veel op het spel. Wie wordt de grootste? Wie verliest er zetels? En wie mogen aanschuiven aan de coalitietafel? Voor de langst zittende burgemeester van Zwolle betekent GR18 nog een keer een nieuw college inwerken, nog een keer de verkiezingen in goede banen leiden én hopen op een recordopkomst.

De allerlaatste verkiezingsperiode als burgemeester. Een gek gevoel?

Zeker, dit zijn voor mij de tiende raadsverkiezingen met een functionele betrokkenheid.

Wat is de rol van een burgemeester eigenlijk tijdens de verkiezingen? En hoe geef je daar invulling aan?

De burgemeester is verantwoordelijk voor het hele proces: van de stembureaus tot de bekendmaking van de einduitslag. Dit doe ik samen met een aantal medewerkers. We starten al maanden van te voren met de voorbereidingen om de verkiezingen op de dag zelf goed te laten verlopen. Ook bespreek ik met de lijsttrekkers hoe we de opkomst op 21 maart kunnen bevorderen, bijvoorbeeld hoe betrek je meer jongeren, mensen met een beperking en laaggeletterden.

Wat is er voor jou zo leuk aan verkiezingen?

Het is net als een sportwedstrijd, daar weet je van te voren de uitslag ook niet van. Het is een spannende tijd en uiteindelijk een frisse herstart.

Als burgemeester van Zwolle zijn dit je vijfde verkiezingen. Wat is het meeste bijgebleven?

Eigenlijk blijft de teleurstelling van de kandidaten me meer bij dan de blijdschap van de winnaars. Bijvoorbeeld kandidaten die door voorkeursstemmen voor anderen sneuvelen of de halvering van het CDA de vorige keer.

Wat zou je Zwollenaren willen meegeven die niet van plan zijn om te gaan stemmen omdat “de gemeente toch niet luistert”?

De gemeente luistert echt wel naar de hele stad: inwoners, ondernemers, wijkverenigingen, scholen, initiatiefnemers, sportverenigingen en allerlei organisaties. Al die Zwollenaren zijn het niet altijd met elkaar eens. Er zijn soms situaties waarbij er een oplossing moet komen, maar de aangedragen oplossing niet voor iedereen de gewenste is. Bijvoorbeeld wanneer er een voorziening moet komen waar niemand op zit te wachten, maar die er toch moet komen. We moeten dan ook aan toekomstige burgers denken. Dus luisteren betekent regelmatig, maar niet altijd je zin krijgen als burger.

Er zijn collega’s van je die jongeren brieven schrijven of zelfs aan huis ophalen om te gaan stemmen. Hoe ga jij jonge stadsgenoten over de streep trekken?

hjmeijer2
Meijer: “Dan zouden we brieven naar jongeren kunnen schrijven of twitteren, maar de 18-jarigen van nu zitten op Insta(gram). Dus dat komt niet aan.”

Ik zou het mooi vinden als iedereen die voor het eerst mag stemmen, dat ook doet. Dan zouden we brieven naar jongeren kunnen schrijven of twitteren, maar de 18-jarigen van nu zitten op Insta(gram). Dus dat komt niet aan. Het plan is om in Het Vliegend Paard een stembureau te maken, dat om middernacht al opengaat. Op deze manier hoeven de jongeren niet naar het stembureau, maar komt het stembureau naar een plek waar ze toch al graag zijn.

We schatten je niet in als een echte gokker, maar zou je eens een voorspelling willen doen over het opkomstpercentage?

Ik kan het opkomstpercentage natuurlijk niet voorspellen. Wel hoop ik op een opkomst van 60%. In ieder geval meer dan de vorige verkiezingen. En hoop ik op de hoogste opkomst van de steden met meer dan 100.000 inwoners in Nederland.

Nu we het toch over verkiezingen hebben; D66 is voorstander van een gekozen burgemeester. Wat vind je van die methode om je opvolger te bepalen?

Het gaat dan om de aanstellingswijze, maar volgens mij moet het dan ook over de bevoegdheden en de nieuwe rol van de burgemeester gaan. Wat stelt het anders voor? En ten koste van wie gaat dat dan? En hoe gaat het bij een conflict tussen twee rechtstreeks gekozen organen (raad en burgemeester)? Ik vind het allemaal niet goed overdacht. En een politiek geprofileerde burgemeester kan moeilijker burgervader zijn. Huidige systeem (in feite gekozen door de raad) is zo slecht nog niet.

Dit is natuurlijk geen afscheidsinterview, maar in september 2019 zit het burgemeesterschap er na ruim 19 jaar echt op en ga je met pensioen. Nu is het niet ongewoon dat gepensioneerde burgemeesters politiek actief worden, zie ook Leo Elfers van het CDA in de huidige raad. Is er een kans dat we Henk Jan Meijer terug zien in een volksvertegenwoordigende rol?

Wellicht, maar ik denk niet op gemeentelijk niveau. Misschien ooit nog eens in de Eerste Kamer, maar dat is nu nog niet aan de orde. Eerst komen de gemeenteraadsverkiezingen eraan. Ik nodig alle Zwollenaren uit om op 21 maart hun stem te laten horen!

Lees ook:
Wat wordt hét verkiezingsitem van GR18?
Houd je van Zwolle en politiek? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

http://c.samenresultaat.nl/s_noscriptad.aspx?pcid=000cba71-10e8-10e8-948b-6acf51ee9c5e

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s