De Zwolitico politica-index: waar blijven de vrouwen?

Het is ronduit droevig gesteld met het aantal vrouwen in de Zwolse politiek. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart brengt Zwolitico de zogeheten politica-index. Daaruit blijkt dat de verhouding man-vrouw volkomen scheef is.

Hoge positie op kandidatenlijst beloond, lage minder

We bekeken de eerste tien namen van de acht partijen die aan de verkiezingen in Zwolle deelnemen en scoorden de posities op basis van hoogte. Daarbij krijgt de nummer 1 van de lijst 10 punten, de nummer 2 krijgt 9 en zo verder tot de nummer 10 die het met een punt moet doen. Op die manier wordt een hoge positie beloond en een lage minder. We keken alleen naar de eerste tien namen, omdat we ervan uit gaan dat er geen partij zal zijn die meer dan tien zetels zal halen.

Vrouwelijke top 10-kandidaten in 2018 scoren 153 van 440 punten

Goed, zo ver het technische verhaal. Dan het resultaat. Een lijst die van positie 1 tot en met 10 zou bestaan uit vrouwen scoort 55 punten. Met acht deelnemende partijen zijn daarmee in totaal 440 punten te verdelen. Een evenwichtige situatie met de helft mannen en de helft vrouwen zou een score van 220 opleveren. De kandidatenlijsten voor 2018 scoren echter 153 punten. Dat is slechts 34,8 procent van het geheel. En een verslechtering van de situatie vier jaar geleden bovendien. Toen scoorden de acht partijen gezamenlijk een score van 158, oftewel 35,9 procent.

SP en CDA bungelen onder aan politica-index

Tjitske Siderius, in 2014 lijsttrekker voor de SP in Zwolle, maar vertrok vroegtijdig naar Den Haag waar ze Tweede Kamerlid werd.

De verschillen tussen de partijen is groot. De SP doet het samen met het CDA het slechts. Beiden blijven steken op 15 van de 55 punten. Procentueel komt dat neer op 27,3 procent. En dat is vooral in het geval van de SP opmerkelijk, want de socialisten waren vier jaar geleden, onder aanvoering van toenmalig lijsttrekker Tjitske Siderius, nog goed voor 31 punten (56,4%). Ze waren daarmee in 2014 de koploper. Nu dus de hekkensluiter samen met het CDA. Beide partijen hebben vrouwen op de posities 2, 8, 9 en 10. Voor de SP zal Sandra Drost waarschijnlijk wel haar raadslidmaatschap mogen verlengen. Het CDA kan hoogstwaarschijnlijk nieuwkomer Margriet Boersma een zeteltje aanbieden in de raad.

GroenLinks van hekkensluiter naar toppositie

Patrick Rijke, fractievoorzitter van GroenLinks Zwolle

Alhoewel er geen enkele partij boven de 50 procent uitkomt, zijn er wel positieve uitschieters. GroenLinks bijvoorbeeld is de hoogste stijger. Maar dat komt ook doordat er in 2014 een bedroevende 10 punten (18,2%) werd genoteerd. Er zat het afgelopen jaar dan ook geen vrouwelijke GroenLinks’er in de raad. Deze editie verdubbelen ze de score, mede dankzij de verkiezing van Sylvana Rikkert tot lijsttrekker en komen ze op de gedeelde tweede plek op de politica-index van Zwolitico. Ook Swollwacht scoort namelijk met 20 van de 55 punten goed ten opzichte van de andere partijen.

PvdA scoort veruit het beste op politica-index

Eefke Meijerink, nummer 1 bij de PvdA

En dan de partij die met kop en schouders boven de andere partijen in de politica-index uitsteekt. Met 27 punten van de 55, goed voor 49%, heeft de PvdA de meest vrouwelijke lijst tijdens de Zwolse verkiezingen van 2018. Met Eefke Meijerink (1), Patty Wolthof (3), Selma Hoekstra (6), Hennie van Schenkhof (8) en Birgit Michies (10) scoort de PvdA niet alleen het beste op de index, maar heeft het ook in absolute zin de meeste vrouwen in de top 10 staan. Dat de partij goed scoort komt niet uit de lucht vallen, want ook vier jaar geleden was er met een score van 30 punten (54,5%) al een stevige vrouwelijke invloed binnen de PvdA Zwolle.

Tweederde van de gemeenteraad bestaat uit mannen

Op basis van de huidige verdeling van het aantal zetels zouden er 13 vrouwen in de gemeenteraad komen. We laten dan zetels op basis van voorkeurstemmen en eventuele doorstroming naar het wethouderschap buiten beschouwing. De mannen vullen daarmee dus tweederde van de stoelen in de raad. Dat is overigens bijna gelijk aan de verhouding man-vrouw in de Tweede Kamer. Van de 150 kamerleden zijn er momenteel 53 vrouw.

Op basis van de verkiezingsuitslag in 2014 zouden er ook 13 vrouwen recht op een zetel in de Zwolse raad hebben. Vanwege verschillende redenen zijn er raadsleden vertrokken waardoor op dit moment nog slechts 11 vrouwelijke raadsleden in de Zwolse raad actief zijn.

De Zwolitico Politica-index 2018:

[infogram id=”660763a8-ba7e-4697-832f-a2f375faac3c” prefix=”HH3″ format=”interactive” title=”Zwolitico Politica-index”]

Lees ook:
Wie is het meest effectief in de Zwolse gemeenteraad?
Welk raadslid moet je zeker volgen op Twitter?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s