Alexander Pechtold is discussie over koopzondag in Zwolle ook zat

Niet de poll op Zwolitico maar politieke kopstukken Gaston Sporre (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) hebben zaterdag bepaald wat het verkiezingsitem van 2018 in Zwolle wordt. Beide heren riepen op om vooral te stoppen met het debat over de koopzondag. Iets wat over het algemeen het tegenovergestelde tot gevolg heeft.  

Zwolle, je moet er op zondag niet zijn

Sporre wil de discussie over de koopzondag uit de politieke sfeer halen en bij de ondernemers zelf neerleggen, zo liet hij de Stentor weten. Volgens de erevoorzitter van PEC Zwolle, oud-topman van Achmea en oud-voorzitter van de Kamer van Koophandel Oost Nederland moet hij in de rest van het land met enige regelmaat uitleggen waarom de winkeldeuren in Zwolle gesloten zijn op zondag. “Je moet niet het stigma krijgen: Zwolle is een hele mooie stad, maar je moet er zondag niet zijn.”

PvdA Zwolle legt keuze aantal koopzondagen bij winkeliers

Sporre deed zijn pleidooi overigens op eigen titel en zeer zeker niet als PvdA-lid, zo liet hij weten. En dat blijkt ook wel, want de PvdA heeft – net als zeven van de acht partijen – wel degelijk een passage over de koopzondag in zijn politieke programma opgenomen. Een passage die overigens naadloos aansluit bij het standpunt van Sporre: “Ondernemers in de detailhandel krijgen de mogelijkheid om zelf te bepalen of ze op zondag geopend willen zijn.”

Pechtold: stoppen met discussie koopzondag

Een half etmaal na het interview in de Stentor deed ook D66-kopstuk Alexander Pechtold een duit in het zakje. Tijdens de campagne-aftrap van zijn lokale partijgenoten op de Oosterschelde sprak de D66-leider zich uit voor meer vrijheid voor winkeliers en schaarde zich achter Sporre door voor te stelen om te stoppen met de discussie over de koopzondag. Daarnaast gaf hij aan dat er wat hem betreft zo snel mogelijk windmolens in de stad komen. Een exacte locatie gaf hij er helaas niet bij.

ChristenUnie als enige uitgesproken tegen meer koopzondagen

Met de presentatie van het verkiezingsprogramma van de PvdA komt het aantal partijen dat ‘meer koopzondagen’ in het programma voor de komende vier jaren heeft opgenomen op zes van de acht. De SP rept over het hele onderwerp met geen letter in zijn verkiezingsprogramma en de ChristenUnie is als enige uitgesproken tegen.

Lees ook:
Wat wordt hét verkiezingsitem van GR18?
De Grote Zwolse Standpunten Quiz

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s