Eerste verkiezingsdebat kan al in de agenda

Het lijkt nog een beetje vroeg en een officiele debattenkalender is er dus ook nog niet, maar de datum voor de aftrap van het debattenseizoen lijkt bekend. Vakbond FNV heeft 21 februari, een maand voor de verkiezingen, gereserveerd voor een stevige discussie tussen de acht deelnemende partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zwolle.

Praten over werkgelegenheid, aanbesteden en sociale werkplaats

De FNV lijkt met de vroege programmering het debattenseizoen te willen openen. Op 21 februari, een maand voordat er gestemd mag worden, gaat de bond het met de partijen hebben over de toekomst van de stad en daarbij worden de eigen speerpunten zoals werkgelegenheid, aanbesteden en de sociale werkplaats niet vergeten. De strijd barst om 20.00 uur los in de Stadkamer en heeft de titel ‘Zwolle over 4 jaar’ meegekregen.

Adri Wever organiseert allereerste debat van GR18

Aardig om te weten is dat de organisator van het ‘Zwolle over 4 jaar’-debat oud-raadslid Adri Wever is. Hij was altijd actief voor GroenLinks, maar verscheurde zijn lidmaatschap in 2011 uit onvrede over het standpunt van zijn partij in de discussie rond de missie naar Afghanistan. Bij Lokaal FNV IJssellanden is hij de penningmeester.

Bij Vastgoeddebat hopen op schaal bitterballen

Ook het vastgoeddebat heeft reeds een rode cirkel geplaatst op de kalender. Het Groot Zwols Bouw en Vastgoeddebat zoals de bijeenkomst voluit heet wordt georganiseerd door de Zwolsche Vastgoed Sociëteit en de Bouwsociëteit. De locatie is nog niet bekend, maar er wordt zo rond 17.30 uur afgetrapt. We hopen dat er een schaal met hapjes rond gaat.

Hoe sociaal is Zwolle-debat

En tot slot is er op 13 maart het debat ‘Hoe sociaal is Zwolle?’ dat wordt georganiseerd door het Diaconaal Platform Zwolle (DPZ) in samenwerking met de Werkgroep Welzijn en Levensbeschouwing. Een locatie is nog niet bekend, maar als tijdstip wordt op de Facebookpagina van het DPZ 19.30 uur opgegeven.

Nog verrassing hoe slotdebat er uit ziet

rozeverkdebat-zwolle
Het Roze verkiezingsdebat in het COC was in 2014 een van de vele debatten tijns de verkiezingscampagne.

Vorig jaar melden zich een recordaantal organisatoren van debatten, het waren er enkele tientallen, waardoor de druk voor de deelnemende partij bij tijd en wijle enorm hoog was. Er waren dagen waarop er maar liefst drie debatten tegelijk plaats vonden in de stad. Deze editi zijn het er dus vooralsnog drie, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het daar bij blijft, Het slotdebat vond in 2014 plaats in een uitverkocht Hedon. Het is onduidelijk of de gemeente wederom zelf een slotakkoord op de campagne van deze verkiezingen organiseert.

Ook niet-deelnemende partij wil aan debatten meedoen

Opmerkelijk is dat dit jaar mogelijk voor het eerst ook een niet politieke partij deel zal nemen aan de debatten. De Partij voor Cultuur wil als niet-deelnemende partij wel graag het debat aan gaan met de kandidaat-raadsleden die op 21 maart wel op het stemformulier staan. Partijleider Martijn van Hese: “Ik hoop dat de organisatoren ons ook uitnodigen, omdat we kunnen praten zonder dat we zieltjes willen winnen.”

PvC gaat ook campagne voeren

Van Hese laat verder weten dat zijn Partij voor Cultuur ook actief campagne zal gaan voeren. Van Hese benadrukt nog eens dat hij niet mee zal doen aan de verkiezingen. In 2014 gooide hij hoge ogen tijdens de door Pauw en Witteman en de Volkskrant opgezette verkiezing voor Beste Raadslid van Nederland. Toen duidelijk werd dat Van Hese geen politicus in de letterlijke zin van het woord is, werd hij van deelname uitgesloten.

Lees ook:
Verkiezingsbeloftes: sociale huur
Naast PVV ook zeker geen Forum voor Democratie bij GR18 Zwolle

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s