Welk raadslid moet je zeker volgen op Twitter?

Een beetje raadslid zit op Twitter. Van de 39 dames en heren zittende volksvertegenwoordigers hebben er maar liefst 35 een eigen microblog op Twitter. Maar wie zijn er nu en na de verkiezingen echt de moeite van het volgen waard?

Natuurlijk is het anno 2018 een absolute vereiste om als volksvertegenwoordiger via sociale media te laten weten dat je net een al dan niet biologisch broodje kroket hebt gegeten of dat je – wellicht net iets interessanter – een belangrijke motie hebt ingediend. Voor wie geen idee heeft wie wie is in de Zwolse politiek hieronder de acht raadsleden (van acht verschillende partijen) die echt zinvol zijn om te volgen.

8 – Remko de Paus (GroenLinks)
Op Twitter sinds: maart 2010
Aantal volgers:     1648

De kandidatenlijst van GroenLinks staat bol van de nieuwkomers en die zijn nog niet allemaal even actief op Twitter, zo blijkt. De nummer 2 Norman Finies, heeft bijvoorbeeld een afgeschermd account, de nummer 1 Sylvana Rikkert is voorlopig vooral van het retweeten als het om politieke aangelegenheden gaat. En daarom gaan we voor nummer 3: zittend raadslid Remko de Paus. Hij tweet aan de lopende band en dat maakt het soms lastig om het kaf van het koren te scheiden. Maar een aardig beeld van wat er speelt onder de GroenLinks’ers krijg je wel. Toch maar volgen dus.

7 – Hans Wijnen (VVD)
Op Twitter sinds: oktober 2010
Aantal volgers:     595

Er zijn misschien Zwolse VVD-raadsleden die meer volgers hebben, meer politieke connecties of die vaker een berichtje op Twitter zetten, maar we kiezen toch voor Hans Wijnen, omdat hij vooral over de Zwolse politiek schrijft. En als zijn fractiegenoten iets van belang melden, dan is de kans groot dat Hans het retweet. Handig om te volgen dus.

6 – Wietse de Boer (ChristenUnie)
Op Twitter sinds: november 2011
Aantal volgers:     1927

Vaak inhoudelijk en opbouwend, dat zijn de tweets van Wietse de Boer die inmiddels niet meer weg te denken is uit de Zwolse gemeenteraad en nu zelfs op de tweede plek van de kandidatenlijst van de ChristenUnie staat. Hij twittert veel over het politieke wel en wee in de raad en binnen zijn fractie, maar is ook heel actief in de Zwolse samenleving en werkt in de welzijnssector. Wie Wietse volgt krijgt een kijkje in de keuken.

5 – Jan Nabers (CDA)
Op Twitter sinds: september 2009 
Aantal volgers:     2403

Hij is het enige niet-zittend raadslid in deze lijst. Maar veel Zwollenaren kennen Jan Nabers, omdat hij eerder de scepter zwaaide over de afdeling economie bij de gemeente Zwolle. In die hoedanigheid kwam hij al jaren op netwerkborrels en andere bijeenkomsten waar invloedrijke Zwollenaren komen. Liet zich ooit ontvallen dat een kleine groep van honderd mensen in Zwolle bepaalt wat er gebeurt. Wie weet Twittert hij in aanloop naar de verkiezingen weer iets dergelijks prikkelends.

4 – Brammert Geerling (SP)
Op Twitter sinds: februari 2014 
Aantal volgers:     371

Deze zelfverklaarde proletariër is nog maar lid sinds 2014 (een maandje voor de verkiezingen van 2014) en heeft ook de minste volgers in deze lijst. En toch is hij binnen de SP de enige die met enige regelmaat in politieke zin van zich laat horen op Twitter. En hij zal ook wel moeten, want na het succes van zijn voorgangers Tjitske Siderius en Frank Futselaar (beiden werden na het fractievoorzitterschap in Zwolle Tweede Kamerlid) zal hij zijn partij en zichzelf de komende tijd stevig moeten profileren. Leuk om te kijken of hem dat lukt.

3 – Sonja Paauw (D66)
Op Twitter sinds: september 2009
Aantal volgers:     1510

Sonja zit ‘in de communicatie’ en weet dus prima wat ze wel en niet moet zeggen en schrijven. Verwacht desondanks geen saaie stroom geoutilleerde berichtjes. Deze fractievoorzitter maakt zich hard voor een mooie stad en laat onomwonden weten waar dat goed gaat én waar het beter moet. En ja, dat spreekt andere trotse Zwollenaren aan.

2 – Patty Wolthof (PvdA)
Op Twitter sinds: augustus 2009
Aantal volgers:     1358

Ook al zo’n bezige bij. Wie Patty volgt krijgt een beeld van een bevlogen PvdA-politica met een voorliefde voor cultuur en dan met name muziek en in het bijzonder een zekere Bertolf. Patty is net als Wietse de Boer, na een goed eerste termijn in de gemeentepolitiek opgeklommen tot een tweede plek op de kandidatenlijst van haar partij. Ze schroomt niet om op Twitter stelling te nemen en de discussie aan te gaan.

1 – William Dogger (Swollwacht)
Op Twitter sinds: maart 2013
Aantal volgers:     712

De ongekroonde koning van de oppositie is Swollwacht-frontman William Dogger. Vrolijk (maar soms ook een beetje bozig) schopt hij tegen de gevestigde orde en voor een evenwichtig beeld van wat er speelt in de Zwolse raad is het goed om te lezen wat William er van vindt. Daarnaast is hij een echte dierenliefhebber dus verwacht ook zo nu en dan wat vermiste katten of weggelopen honden in je tijdlijn.

En dat waren ze, onze ‘Acht van Twitter’. Maar wil je het jezelf nu echt gemakkelijk maken, dan volg je gewoon onze Twitterlijst en heb je direct een volledig overzicht van alle raadsleden, wethouders en andere tweeps die wij bij Zwolitico het volgen waard  vinden zonder dat je eigen tijdlijn direct gevuld wordt met lokale politiek.

 

 

 

 

 

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s